RS 10 Christiania på ganske lang tur 2012 Del 4 (av 4) Afrika-Oslo

Juni-desember 2012 seilte ”Christiania” sørover i Frankrike, Iberiske halvøya, Gibraltar og Marokko. Fra midten av november til jul seilte vi fra Gibraltar/Marokko til Oslo. Mesteparten var familieseilas med Gro Ween, Johan J. Petersen og døtrene på 8 og 10. Returseilasen fra Afrika til Oslo seilte Johan sammen med voksent mannskap. Denne (b)loggen ble opprinnelig skrevet til en fjesbokgruppe underveis. Den blir nå også, som seg hør og bør, lagt ut her på sorgenfri.com. Kommentarer og andre fjesbokartifakter ikke med her. Bildematerialet er til dels annerledes.


12. Nov. 2012. Gibraltar-Tanger

Douglas Wilmot, Tom Kaasen, bror Børre og Carl Emil har mønstret på C. Avseilte Gibraltar kl 06 12 nov. Kurs mot Norge, men først til Tanger. Vi skal skifte noe mannskap underveis, men Tom (og Even som snart også mønstrer på) skal seile hele veien til Oslo.

 15 nov kl 12 Tanger-Portugal

Et døgn i Tanger er undervurdert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gikk så direkte mot og rundt Cabo St. Vincente.  Først V motvind, så motorseiling i stille sol, siden førsteklasses seiling i SØ liten kuling. Fikk unna en del båtarbeid i godværet underveis  i går, tjæret taljerep, tettet prismer med mer. Bestemte oss nettopp for ikke å fortøye i Lisboa som egentlig tenkt, men fortsette rett nordover,  pga meldt SØ medvind i et døgn til ,fulgt av to døgns motvind. Dersom dette slår til kan det bli helg i Porto.

 

20 nov, Porto-Bayona

Even Dromnes mønstret på i Porto, dermed er hele kjernen av  ”Stavanger” mannskapet – verdens beste seilskøytemannskap -  om bord, i tillegg til brødrene. Minneverdig helg i den fine byen. Seilte i raskt økende S-vind fra Porto til Bayona i går. Kom inn i mørket. Har blåst kjetting siden. Finleser værmeldingene og vurderer om vi skal sette kursen over Biscaya nå, eller ikke.

 

21 nov kl 22. Bayona-

Avseilte Bayona i mørket 0500. Motorseiling  langs Galicia gjennom dagen, i tung dønning med rotesjø på toppen. Passerte Kapp Finesterre, og siden Cabo Villana.  I et komplisert værbilde har vi besluttet at det  beste -vinduet i overskuelig framtid er å krysse Biscaya nå. Lettspydd mat er dermed inntatt og vi fortsetter direkte ut på havet.

22-24 nov Biscaia

Begivenhetsrik Biscayakrysning. Fikk brukt det tredje revet i Christianias storseil for første gang i vår tid. Stadig økende SV vind kulminerte i storm og raske voksne bølger natt til fredag. Kunne holde unna  med riktig kurs hele tiden mens det virkelig blåste og bølgene samlet kraft. Noen mindre problemer, som en søm i storseilet som begynte å rakne, ble løst. En bølge som slo skikkelig over fant veien ned på nav-bordet og drukna nav-pc’en.  Sinkbøtta, som stod surret på dekk, forsvant .  90 graders vinddreing i løpet av få sekunder da kaldfronten passerte. Motorseiling siste delen inn til Brest, der ankerdrammen smaker . Alle minst like blide.


Takker avtroppende Douglas, Børre og Carl Emil for strålandes jobb og morro ombord, ingen kunne ønsket seg bedre mannskap og selskap gjennom tusen mil fra Afrika til Frankrike senhøstes.  Her fra innseilingen til Brest lørdag morgen.


Vi ønsker Morten Madsø, Terje Smith og Rolf Smedal  velkommen om bord her i Brest. Christiania blir godt bemannet også framover.


25 nov. Brest Forskjellig reparasjonsarbeid etter Biscaia-kryssen. Godt å ha allviter og elektroingeniør Tom Kaasen ombord:)

 

 

 

 

 

 

 

26 nov Brest-Camaret

Værfaste i området. Feirer Morten Madsøs bursdag med avgangar, kulingseilas (noen små mil i beskyttet farvann til Camaret), og en 50/60 fordeling mellom Bacalao og førsteklasses franskprodusert drikke.

 

28 nov. Camaret

Nye tre dager værfaste i Camaret. Hard nordavind fra alle kanter. Skip og mannskap råtner i havn. Men i morgen er det slutt, vi seiler.


Aller først står Kanal du Four og ”Usjanten” for tur. Siden hele eller deler av engelske kanal.

 

 

29 nov  -2 des (Camaret-Gernsey-Vlissingen)

Vær: Mye forskjellig. Kom fint gjennom Canal du Four og inn i Engelske kanal, motorseilte fram til Guernsey i måneskinn og trivelige og kalde forhold i løpet av et døgn. Lynkort pitstop med  bunkring av diesel og iskrem, for så å suse videre med håp om å komme gjennom i medstrøm gjennom det beryktede tidevannssundet ved Alderney. Rakk det likevel ikke, og 7 knops motstrøm gjorde at vi søkte ly i en fransk bakevje og lå på kaffedreggen noen timer til det verste hadde gitt seg. Siden superseilas under forhold der Lindstrøm serverte biff og godsaker sent og tidlig. Siste døgnet ble hektisk med NV kuling, heftig skipstrafikk i og etter Doverstredet, det klassiske utallet av grunner og bøyer, og ikke minst ekstremt irriterende nordsjøbølger som gav oss såpass bank at de holdt både vakt, kokk , skipper og frivakt våkne. Lapskaus. Storveis konsentrert innsats av mannskapet hele natta. Slørte inn til Vlissingen i Holland søndag formiddag, småslitne og veldig blide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søn 2 des Vlissingen-kanalene

Vlissingen ble valgt fordi de hollandske innenlandske kanalene begynner der. På en søndag ante vi ikke om vi kunne få tak i de kart og info som vi trenger for de ganske kompliserte kanalene. Alle relevante butikker var også stengt, men en svært munter og hjelpsom vindrikkende gjeng i den lokale jaktklubben ordnet lynkvikt alt vi trengte. Vi har alltid likt Hollendere. To timer senere glir vi dermed gjennom gårder, småbyer og nydelige våtmarksområder.  På dønn flatt vann og vekslende solskinn og hagl. Fjernstyrte hollandske broer og sluser åpner og lukker seg nesten sømløst. Viva!

 

 Tollerne i Vlissingen kom underveis i en haglbyge : ”Are you doing this for fun?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-4 des. kanalene til Amsterdam Hu hu. Førsteinntrykket av hollandske broer var dessverre noe villedende. Venting på broåpninger og vanskeligheter med å få tak folk som kunne åpne dem,  gjorde at seilasen fram til Amsterdam også ble bortimot tre lange og tidvis frustrerende og krevende dager. Men heldigvis med stadig vekk vakre og interessante strekk og trekk– som å stå på dekk og se ned og inn i stuer og kjøkken til folk under oppvåkning tidlig morgen, eller seile gjennom sentrum av Harlem eller lukten av Gouda.

 

5-7 des. Amsterdam-Ilmujden

Påtroppende Aslaug van Nes hadde funnet kremplass for oss i elven i Amsterdam, og vi kom inn tidsnok i tirsdag til feiring av avtroppende Terje Smith og Morten Lindstrøm Madsø. Takker for fantastisk selskap, humør og kompetanse.


Vi seiler til Ilmujden i ettermiddag, en storm skal passere i natt og vi planlegger å gå ut på havet og seile mot Kielkanalen i etterkant i morgen

 

7 des.
Ilmujden-Nordsjøen.
Ho ho. Stormen passerte om natten slik som skipsmetrolog Aslaug forutsa. Om morgenen avseiling fra Ijmuiden, SØ kuling, snødrev. Nydelig seilas i fralandskulingen og jevne 9 knop nordover gjennom dagen.  En slik dag da en gammel redningsskøyte trives aller best. Rein fest.

Film fra denne seildagen http://youtu.be/_DtqzqRnuX0

 8-10 des. Kielkanalen-Korsør

Framme ved Kielkanalen lør kveld, med lørdagsfeiring i metropolen Brunsbuttel. Gjennom Kielkanalen søndag, fortsatte på direkten ut i Kattegat på grunn av  værmeldt medvind. Fikk imidlertid nordlig kuling før vi håpet på natten og vi stoppet i stor grad opp. Motorseilte derfor inn til Korsør på Sjælland i dag.

 

 

 

 

Under: Guten og Kaasen i snøballkrig etter fortøyning i Korsør. Like blide.


Gjengen i sannhetsboden i fiskerihavna kunne hjelpe med både gassfylling, ny hulsplint og tips om brusebad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. des Korsør

Korsør i desember er undervurdert, i likhet med Dickinson. Ellers er skipsmetrologen og skipet samstemt: ikke bare tror vi at rekker jul i Norge, men vi skal også seile det remmer og seil holder og rekke lørdag 15 des.

Vi inviterer dermed til gløgg og røverhistorier på Christiania, lørdag 15 nov kl 14på brygga til Norsk Maritimt Museum.
Velkommen er venner, familier, hjelpere og lesere av dette forum. Som en ganske våt avslutning på en ganske lang etappe fra Afrika til Oslo. Og hele årets tur med Christiania

Storveis mannskap også på sistelegget. Det røde vaktlaget ved Even og Rolf, det gule ved Aslaug og Tom. De skal stå på for å rekke lørdagsfest i Oslo.


2-15 des. Korsør-Oslo

Avgang Korsør ons morgen. Snø og motring først, etter hvert SØ bris og stjerneklart m/meteorstorm. Vindrorstyring og medvindsseilas. Seilte vest om Anholt og øst om Læsø, og fikk aldri den varslede vindkulingen. Ganske kaldt, gassflaskene til byssa måtte varmes hos Dickinson før de avga gass.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stilnet og dreide N ved Færder fredag morgen, motorseilte i vakker frostrøk inn fjorden og ankring i Hestehagan etter noe isbrøyting om kvelden.  Lørdag morgen snømåking, og morgenbad av hygieniske hensyn, før de siste milene inn til Oslo. Slapp Aslaug en tur i land på Hovedøya så hun fikk ettersett egen båt i opplag, før gløgg og velkomst på Sjøfartsmuseet. Og siden badstu og fest

Fire måneders familieseilas sørover, og en måneds voksen returseilas Afrika-Oslo, er fullført. Reisen har vært fylt av nydelige øyeblikk, av og til krevende situasjoner, og aller mest blitt en svært meningsfylt helhet.

Seilasen har å gitt oss enda noen grunner til å være glad i skuta. Vi tenker på alle de fine folk vi har møtt, ikke minst de som har seilt om bord. Takk!


 SLUTT

Visninger: 948

Kommenter

Du må være medlem av sorgenfri.com for å kunne legge til kommentarer!

Bli med sorgenfri.com

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2020   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår