RS 10 Christiania på ganske lang tur 2012 .Del 3 (av 4) Sevilla-Gibraltar-Marokko

Juni-desember 2012 seilte ”Christiania” sørover i Frankrike, Iberiske halvøya, Gibraltar og Marokko. Fra midten av november til jul seilte vi fra Gibraltar/Marokko til Oslo. Mesteparten var familieseilas med Gro Ween, Johan J. Petersen og døtrene på 8 og 10. Returseilasen fra Afrika til Oslo seilte Johan sammen med voksent mannskap. Denne (b)loggen ble opprinnelig skrevet til en fjesbokgruppe underveis. Den blir nå også, som seg hør og bør, lagt ut her på sorgenfri.com. Kommentarer og andre fjesbokartifakter ikke med her. Bildematerialet er til dels annerledes.

Faro - Sevilla

Enkel stjerneklar nattseiling til Spania, forbi Sanlucar (der F. Magelland begynte en viss jordomseiling i 1519) og siden den 50 mil lange elven opp til Sevilla. Lang dag med elveseilas i tropevarme i ødemarken, inntil vi ramlet inn i Andalucias hovedstad i går natt. Gjennom en sluse og en lav bro som åpner seg hver annen dag, før vi var helt framme. Knallvarmt, mye varmere enn ved kysten og den første natta på turen der vi våknet i svettepøler. Heldigvis har Club Nautico de Sevilla svømmebasseng. Gleder oss til en del dager i denne historiske byen.

29 september Sevilla-Cadiz

Sevilla var knall – tyrefekting, flamenco, eldgamle historiske bygg, Colombus’ grav  og fin atmosfære. Fikk reparert fokken til Christiania.

Familien Køste mønstret på – med klassevenner til Anna og Embla. Motret en vindfylt dag med båtpuss og navigasjon ned elven. Ankret i elven på kvelden – til bading i 2 knops strøm med assistanse av fenderfamilien. Dagen derpå regnet det skikkelig  første gang på en måned (og det har det gjort siden) . Seildag med rotesjø over til Cadiz. En fantastisk flott historisk by. The Køste reiste tilbake til Norge i går, vi takker for strålandes selskap. Regner og blåser fortsatt i dag. I morgen får barna låne seiljolle av den lokale seilskolen, for egenseilas i Bahia Cadiz.

 

2 okt Gibraltarstredet

Møtet mellom Atlanterhavet og Middelhavet, mellom Europa og Afrika. I tillegg forbi historiske Kapp Trafalgar der Nelson senket den Fransk-Spanske flåten i 1805. Alt innenenfor en lang dags seilas fra Cadiz til Gibraltar.

Stredet kan være litt tricky, med sterke strømmer og vind. Særlig hvis strøm og sterk vind går hver sin vei. Vi kom avgårdefør den meldte østavinden ble særlig sterk, og tøffet greit gjennom.

Mer puss i Gibraltar

 3-10 okt Gibraltar-Ceuta-Tetuan-Gibraltar

Blandet vær, Ø svak bris. Familien Aaserud/Bergsaker (5 stk) med klassevenn av Embla,  mønstret på i Gibraltar. Tur til fjellapene og de naturlige og militære tunnellene.  Overseiling over stredet til Afrika på fredag, til en av de spanske enklavene i Marokko – Ceuta. Rart med Spania i Afrika. Dagstur over grensen til ekte Afrika og byen Tetuan, en  gammel Marokkansk by 20 n.m. unna via landeveien. Uhyre kool medina, deilig lærerik dag og en finfin introduksjon til Nord-Afrika, som vi snart skal seile til på mer grundig vis.

 Fra en rolig del av medinaen i Tetouan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 okt Gibraltar-Tanger

Familien ArisholmDevold med barna Arthur og Georg , monstret paa lordqg kveld. Seilte til Tarifa sondag, g tol Tanger i dag. Bra vind fantastisk stromsjo paa overfarten. Mye morsom innsjekking til Marokko og den overfylte havnen der C ligger utenpaa slepebaat. Kool dag i byen ikl naa paa marokkansk tastatur. I morgen gaar seilasen videre sorover Marokkokysten, Insh Allah.

 

Sørover i Marokko
Voldsom strømsjø utenfor Tanger ved avreise. Fin seilas sørover etter runding av Cabo Espartel. Siden slør i rolig vind og sjø fram til Asilah. Ankret på utsiden (havet), havnen for grunn. Fin to-timers innsjekkingsrunde hos gendarmeriet på land, siden badetur med kameler.

Avseiling ved solnedgang, vakker natt med barna med på vakt. Framme ved innseilingen til elven Oued Sebou om morgenen, men ventet til halvt høyvann kl 12 før innseiling. (Risikable brenninger i innseilingen(e) dersom det er dønninger av betydning, og/eller lavvann). Vellykket innseiling. Så en innsjekking hos myndighetene med en gang inne i elven (Mehdia). Seilasen videre 8 n.m var virkelig Afrika. Vinkende og ropende gladfolk på alle slags farkoster og langs elvebreddene.  Fortøyde utenpå en fiskebåt i opplag i Kenitra. Ny langvarig innsjekking,  like blide.

 

Med Christiania trygt i Kenitra , tok vi toget til Fes. Bodde i den utrolige Medinaen/gamlebyen. Yhyre artig by.


Seilas ut elven Oued Sebou fra Kenitra til Medhia. Ventet utenpå fiskebåt med hyggelig sardinfiskegjeng til kl 1430 og halvt høyvann. Suste ut elven etter fiskebåt og kjørte hardt på de 15 n.m til innseilingen i Rabat/Sale, ettersom det også er en vanskelig innseiling som må gjøres i rimelig flatt hav, høyvann og dagslys. Rakk det akkurat, og ble loset inn av båt fra marinaen som ligger i Oued Bouregreg. Heldig tidspunkt, morgenen etter er elven stengt for inn- og utseiling pga voldsomme brenninger.

Snart får i kål.


Tilbake til Europa (ankomst Gibraltar 28 okt)

Etter noen knallfine dager i Marokkos hovedstad Rabat, dro vi et døgn før egentlig ønsket, pga kommende vær og bølger med mulighet for å stenge " baren" (overgangen fra elv til hav) en del dager. Ville vært lite heldig for vårt gode mannskap som hadde flybilletter fra Spania. God vind på seilasen tilbake til Europa fikk Christiania likevel.

 

Video fra Bygeseiling ved Tanger, trykk her http://youtu.be/gJtXpQJeEG4

 

 

Rolig i Gibraltar

Ø kuling, supregn.  Høsten har kommet også hit. Skikkelig overgang etter Marokko der vi holdt på å smelte bort for en snau uke siden. For første gang på turen fyrer vi opp dieselovnen. Vi skal bli her i området inntil Gro og barna har reist hjem (4 og 8 nov), og Christianias kurs settes nordover igjen med voksent mannskap (12 nov). Skole, båtarbeid og kanskje endelig litt roman-lesing fram til det.

Hallå Ween i Gibraltar:

 

9 nov Gibraltar

Gro reiste til jobbkonferanse i Skotland sist søndag, og i går reiste barna hjem til Oslo. Fire måneders familieseilas er over. Det har vært meningsfylt strålandes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SLUTT DEL 3

 

Visninger: 441

Kommenter

Du må være medlem av sorgenfri.com for å kunne legge til kommentarer!

Bli med sorgenfri.com

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2018   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår