Vi er et par på 21 og 25 år som nettopp har bestemt oss for å dra på langtur jorda rundt. Ingen av oss har seilt noe særlig før, men det ble kriteriet for å dra på en verdenstur da en av oss ikke har særlig lyst å fly. Har en del spørsmål som vi håper at andre som har erfaring vil hjelpe oss med: 
Vi har LYST å dra innom Karibien/Sør-Amerika, vestkysten av USA, Hawaii og Asia. Vi har tenkt oss 1-1,5 år, avhengig av hvor mye vi rekker å spare opp. 

1. Er det urimelig å ta med Hawaii/Asia? 
2. Evt hvor lang tid burde vi sette av til hele reisen? Jeg leser at mange bruker et helt år "bare" på Karibien. 
3. Hvilken vei burde vi dra først (om Asia og Hawaii kan bli på "vil-til-listen")? Først tenkte vi middelhavslandene - Suezkanalen - Asia - Hawaii - vestUSA - Panamakanalen - Karibien - nordover - hjem, men leser at andre anbefaler å krysse ved Kapp Verde og over til Karibien pga vindene. 
4. Vi har ikke kjøpt båt, men har lest mye om å kjøpe i Hellas. Båtkjøpet vil uansett ikke finne sted før om et års tid da vi må spare opp en god del egenkapital. Som sagt har vi ikke seilt mye før, så å seile fra Hellas til Norge ville vi ikke funnet på uten å ha med oss noen som kan det. Med flybilletter til 3pers/opphold/leie av takstmann for å sjekke båten/kjøp/moms og reisen hjem generelt, er dette noe vi vil spare på? 
5. Hvilken båt er å anbefale for to personer til en slik tur, i prisklassen 300-500.000 (inkl. moms om det lønner seg å kjøpe i Hellas)? Vi har tenkt oss minst 35fot, vi liker litt god plass:-) 

Håper at noen har tid til å hjelpe oss med å få svar på disse spørsmålene! Andres erfaringer og kunnskap er gull verdt :-)
 

Visninger: 859

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hej!

Kul att ni vill ut och segla! Jag var i samma situation 2006. Jag hade aldrig stått på en segelbåt tidigare men bestämde mig för att långsegla. Flyttade till Oslo för att tjäna ihop pengar. 2007 köpte jag och tjejen en båt i Panama och seglade den över till Australien. Vi hade båten i 14 månader. Under två år planerade vi och försökte lära oss allt som verkade bra att veta. 

Det första man lär sig när man börjar titta runt på andra som seglar är att det alltid rör sig om kompromisser. Ofta är det tid och pengar som gör att man måste kompromissa, men även andra faktorer. 

Något jag tyckte mig lära av vår seglats över Stilla havet var att man skulle försöka stressa så lite som möjligt. Att under 1-1.5 år hinna jordenrunt skulle bli väldigt stressigt. Visst går det, men det är extremt. En bra bok att ha är Jimmy Cornells "World cruising routes" där ni kan ni läsa er till när det blåser och vart. Har för mig att det finns en jordenruntrutt på ca 18-20 månader där. Men visst, den 16 åriga tjejen från Holland, Laura Dekker, seglade jorden runt (ikke non-stop) på ca 13 månader. Men det är lite extremt. De flesta som seglar jorden runt gör det på 3 år och det är redan då lite småstressigt att båten ska befinna sig där och där vid en viss tid.

Ett tips är att ni köper båten utomlands. Som det är just nu får man väldigt mkt båt för pengarna. Det är köparens marknad. Titta i USA och karibien. Där kan du finna färdigutrustade båtar kring 38 fot för 300.000kr. Florida finns det mkt båtar i om ni vill börja i karibien. Mexiko och Panama finns också en hel del båtar till bra priser.

För att kika på er rutt. Det är inte så vanligt att man seglar österut. Det vanliga är att man seglar västerut vilket också är att rekommendera. Låt säga att ni köper en båt i Florida. Bäst tid att köpa (utifrån väder) är december-maj. Låt säga att ni lägger upp rutten så här:

Köper båt i Florda i 15 januari. 

Ni fixar lite med båten (det finns alltid ngt att göra på en båt man ej känner till) i 4 uker. 

Seglar mot Bahamas den 15 feb. Där spenderar ni 1 uke.

Seglar vidare mot dominikanska där ni spenderar 1 uke.

Seglar mot Jamaica vilket tar ca 2-3 dagar. Där stannar ni ca 1v.

Jamaica-San Andres (en ö som tillhör Colombia) vilket tar ca 9-10 dagar

Där stannar ni en uke. 

Ni seglar vidare mot Panama vilket tar ca 4 dagar. 

I Panama seglar ni till San Blas öarna i 2 uker innan ni ska gå igenom Panamakanalen. 

Nu är ni någonstans i mitten av April månad.

Ni fixar med båten i Panama och för att proviantera där. Räkna med minst 1-2 uker.

Det börjar närma sig maj månad. Som ni märker försvinner tiden fort. Vill ni segla upp mot USA's västkust  

Det är t.ex 3000 sjömil från Panama till San Francisco och jag misstänker att ni säkert vill stanna på många platser på vägen. Det är alltså minst två-tre månader. Bäst säsong att segla från Californien till Hawaii är i oktober-november. Det är ca 15 dagar segling dit. Vad jag har hört är det inte lika lätt att hitta bra ankringsplatser runt Hawaii som bland öarna i södra stilla havet. Hawaii har inte några inringande rev som skyddar. Väljer ni att segla från Panama eller Galapagos direkt till Hawaii tar det ca 30-50 dagar. Det är cyklonsäsong mellan juni till oktober runt hawaii. Vilket ställer till det.

Som ni märker är det inte helt lätt att få ihop en rutt utifrån tiden och de destinationer ni vill uppleva. 

Kan bara säga att Södra stilla havet är helt fantastiskt och inte något man bör missa. De flesta av jordenruntseglarna har stilla havet som sin favorit. 

Så, om ni tar bort USA och Hawaii från era planer och istället kastar loss från Panama till Galapagos. Det tar ca 10 dagars segling.

Ni stannar 1 uke på Galapagos och seglar därefter mot Marquesas i franska polynesien, vilket tar 25 dagar. Nu är det i mitten av juni månad. Ni stannar en uke i Marqueasas och seglar därefter till atollerna i Tuamotu (finns många många atoller där). Där spenderar ni 2 uker. och seglar vidare mot Tahiti. Där blir ni i 1 uke (besöker moorea som ligger ett par timmars segling från Tahiti). Seglar vidare mot Cook Islands (antingen södra eller norra). Ni är nu i mitten av juli månad/början av augusti. Orkansäsongen börjar i december månad. Ni kan segla mot Australien och på vägen besöka Tonga, Fiji, Samoa, Vanuatu mfl, men ni måste ha kommit till Australien eller Nya Zeeland innan december månad. Det är fortfarande en lång väg kvar till Asien. 

Det är bättre att välja en kortare rutt än att välja att resemål man har som dröm att besöka. Det blir bara stressigt att besöka så många och glöm inte att problem med båten kan sätta stopp i tidsplanen. 

Båtarna I Hellas är ofta fd. charterbåtar och dessa behöver en del utstyr. Det är bättre att köpa en båt som redan har det utstyr man behöver. Det finns så många olika båtar att välja på och det beror lite på om man vill ha en snabb båt, en stabil båt, osv. Kika in på cruisersforum.com 

Tusen hjertelig for langt og innholdsrikt svar!
Vi diskuterte faktisk reiseruten rundt middagsbordet for en time siden, og har lagt fra oss Hawaii og Asia. Vi tenker at vi heller skal se etter muligheter til å la båten ligge rundt f.eks. Miami i en ukes tid, og fly til San Fransisco og være der et par dager, og kanskje leie bil og kjøre nedover kysten mot LA og fly tilbake derfra.

Men, du kunne ikke seile fra før, og du sier at dere kjøpte båten i Panama og startet turen der. Hvordan gikk det? Vi har tenkt og trodd at vi MÅ ha båten i Norge i minst et års tid for å øve oss så mye som mulig. 

Veldig takknemlig for at du tok deg tid til å svare! Vi fikk mye hjelp her :-)  

Varken jag eller min flickvän hade tidigare stått på en segelbåt. Det är bra att ha läst mkt bloggar från andra som seglar, läser vad andra skriver på forum etc. , men det är ju även viktigt att segla båten i praktiken. 3 månader före vi flög till Panama köpte vi en Maxi 68 i Oslo. Det var med den båten vi lärde oss grunderna. Sålde båten innan vi lämnade Oslo. 

I Panama var vi i 6 månader så vi hade gott om tid att lära oss båten steg för steg. Det är inget som säger att man måste ha 6 månader på sig. Saken var den att efter Panama är det ofta långa seglatser som väntar. T.ex. Panama-Galapagos på 7-10 dagar, därefter mot Marquesas vilket tog 27 dagar för oss. Skulle ni köpa en båt i karibien har ni inte lika långa seglatser i början. Det går att göra kortare beroende på vilken rutt ni väljer. 

Dock vore det inte fel om ni köpte en båt i Norge och lärde er segla med den, sälj den innan ni åker iväg. 

Ni kan leta begagnade båtar på websidor som sailboatlistings.com , craigslist.com (ni kan även söka via allofcraigs.com om ni vill söka över hela världen direkt). 

Hei!! har lest litt av svarene...siden dere ikke vet så mye !? Kanskje dere skulle gå ett lite kurs. Vi har seilt i 20 år, på magert budsjett, jorden rundt og litt til. Vi kunne i löpet av ett par helger ombord i vår båt gi dere praktisk övning og masse info om hvor, når og hvordan dere skal gjöre drömmen levende . Vi fölger hele tiden med på båtannonser og har byggd vår egen båt selv så vi kan en hel del om båter. Men dessverre tar det tid å formidle alt så ett par helger hjemme hos oss eller ombord ...Vår store intresse er å formidle kunnskap og få andre å ville leve sin dröm. Dere er velkommen hos oss!  www.langsegling.n.nu    46-346-711833  vi skal også i sommer seile ned til Portugal og tar gester ombord, da finns det muligethet å pröve... min mail er beritsf@yahoo.com

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår